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New study published: Occurrence of and reasons for „missing events“ in mobile dietary assessments: Results from three event-based EMA studies.

How often and why do people miss to log their food when using a mobile food app? Insight from 3 EMA studies assessing how often eating events (meals and snacks) were missed over a period of 8 days in a naturalistic setting by comparing the number of recorded events with the number of normative expected events, over time, and with recollections of missing events show highly stable logging trajectories over time and low rates of missing events.

New book chapter released: Die Bedeutung der Gesundheitskommunikation in der Prävention und Gesundheitsförderung.

Debbeler, L. J., Wahl, D. R., Villinger, K. & Renner, B. (2020). Die Bedeutung der Gesundheitskommunikation in der Prävention und Gesundheitsförderung. In: M. Tiemann & M. Mohokum (Hrsg.), Prävention und Gesundheitsförderung (S. 1-11). Berlin, Deutschland: Springer. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-662-55793-8_13-1

Neues Gutachten zu nachhaltiger Ernährung an das BMEL übergeben

Am 21. August 2020 hat der Wissenschaftliche Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz das neue Gutachten “Politik für eine nachhaltigere Ernährung: Eine integrierte Ernährungspolitik entwickeln und faire Ernährungsumgebungen gestalten“ an Bundesministerin Julia Klöckner (BMEL) übergeben. Federführend beteiligt war auch die stellvertretende Vorsitzende des Beirats, Professorin Dr. Britta Renner.

New study published: Preference for intuition and deliberation in eating decision-making: Scale validation and associations with eating behaviour and health.

König, L. M., Sproesser, G., Schupp, H. T., & Renner, B. (2020). Preference for intuition and deliberation in eating decision-making: Scale validation and associations with eating behaviour and health. British Journal of Health Psychology. https://doi.org/10.1111/bjhp.12460

New study published: An increase in vigorous but not moderate physical activity makes people feel they have changed their behavior

Szymczak, H., Keller, L., Debbeler, L.J., Kollmann, J., Lages, N.C., Gollwitzer, P.M., Schupp, H.T., & Renner, B. (2020). An increase in vigorous but not moderate physical activity makes people feel they have changed their behavior. Frontiers in Psychology, 11, 1-12. Doi: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.01530

EUCLID #CovidScienceBW

Eine Übersicht des Ministeriums für Wissenschaft, Forschung und Kunst Baden-Württemberg zeigt die vielseitige Forschung, die es in Baden-Württemberg zu COVID-19 gibt:  https://mwk.baden-wuerttemberg.de/de/forschung/forschungslandschaft/covidsciencebw/

We are very pleased to see our Euclid Project on the current #coronavirus pandemic being mentioned by our Minister of Science @TheresiaBauer #CovidScienceBW: https://t.co/ZFlIppiCPs

— Health Psychology Uni Konstanz (@HealthPsyKN) July 1, 2020

Unter den Studien ist auch das EUCLID Projekt der Universität Konstanz (nähere Infos unter: euclid.dbvis.de/home), das kürzlich auch von Wissenschaftministerin Theresia Bauer erwähnt wurde:

Wie wirkt sich die Corona-Pandemie auf das individuelle Sozialverhalten aus? Wie gehen Menschen mit Angststörungen oder Depressionen im Alltag damit um? Universitäten im Land untersuchen Auswirkungen der Pandemie auf das Sozialverhalten #CovidScienceBW: https://t.co/P0dPVyzAfp pic.twitter.com/3Kn92A6n7C

— Ministerin Theresia Bauer (@TheresiaBauer) July 1, 2020

New study published: Do we know what we enjoy? Accuracy of forecasted eating happiness.

Although well known, people's forecasts of day-to-day experiences do not accurately reflect reality. Specifically, forecasted eating happiness does not accurately display experiences in the moment of consumption. Besides inter-individual differences in forecasting accuracy, the study highlights the impact of dispositional expectations and the pattern and fluctuation of the experience itself on forecasting accuracy.

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